Föreningen för Medicinska Rådgivare
På begäran av styrelsen för FMR har en kort historik nedtecknats av medicinske rådgivaren Lars-Åke Broström. Materialet bygger dels på erfarenheter av tidigare styrelsemedlemmar, dels på utdrag ur en festskrift som framtogs vid firandet av 25 år för föreningen år 2001.
Syftet med föreningen är att verka för en otvungen dialog mellan läkare och skadereglerare vid personskadereglering samt verka för utbildning.
Anlitade läkare av bolagen var från början få och kopplade till bolagen utan organiserat samarbete. I början av 1970-talet togs initiativ till att öka antalet rådgivare, så kallade förtroendeläkare, för att bättre tillgodose behovet av olika specialiteter där ortopedi och neurologi dominerade initialt. Huvudsakliga uppgiften var att ge råd vid invaliditetsbedömningar.
Genom en rad diskussioner och arbete av flera rådgivare som finns förtecknade i jubileumsskriften tillkom så 1976 den första föreningen, kallad Försäkringsbolagens Förtroendeläkares Förening. Stadgar antogs med en programkommitté som bestod av två läkare och en ledamot från försäkringsbranchens Personskadekommitté (PSK). Programkommittén skulle svara för programmet vid två sammankomster per år. Kurser hölls två gånger per år för intygsskrivande läkare i PSK:s regi.
År 1981 utgavs ett tabellverk för medicinska invaliditetsgrader med en senare omarbetning år 1988.
PSK upplöstes 1989 varvid den administrativa grunden för läkarföreningen försvann. En ny PSK bildades 1995 men utan huvudmannaskap för Försäkringsläkarföreningen.
1990 upplöstes Förtroendeläkares Föreningen och en ny förening bildades, den nuvarande, då med namnet Försäkringsläkarföreningen. Första sammanträdet hölls den 4 april 1991. Styrelseledamöter inkluderande en ordförande och en sekreterare utsågs. Därtill valdes revisorer. Erland Lysell utsågs till ordförande och Lars-Åke Broström till sekreterare och senare utbildningsansvarig. Övriga styrelseledamöter var Ragnar Kalen och adjungerad medlem Arne Brandt. Pelle Netz och Ulf Nilsonne utsågs till revisorer. Från början var bolagsrepresentanter i föreningen valda som adjungerade medlemmar. Senare har detta ändrats så att alla medlemmar är fullvärdiga.
Senare ordförande har bl.a varit Pelle Netz och Gustaf Neander.
Utbildningsuppdraget innebar att ett grundpaket med en introduktionskurs, samt kurser avseende sambandsbedömning, medicinsk invaliditet och arbetsoförmåga upprättades. Kurserna har hållits minst en gång om året för att tillgodose utbildning av nya medlemmar.
En påbyggnadskurs arrangerades som en internatkurs över två dagar och har hållits vartannat år sedan 2009. Första dagen ägnas åt juridik och andra dagen åt olika ämnen i syfte att diskutera sambandsfrågor och utveckling av olika sjukdomar över tid.
Behov av objektiv rådgivning har under senare år tvingat fram en alltmer oberoende ställning hos de medicinska rådgivarna. Det framtogs etiska regler för föreningen och dess medlemmar.
Reglerna utformades för att tydliggöra för medlemmarna rättesnöret i relationen till försäkringsbranschen. Detta har medfört att mycket av arbetet utlagts från bolagen på fristående enheter.
”Försäkringsläkarföreningen”, FLF, bytte namn år 2015 till ”Föreningen För Medicinska Rådgivare”, FMR. Antalet medlemmar har mångdubblats och flera specialiteter inkluderats. Tandläkar- och psykiatergruppen har blivit stora och, precis som alla andra specialiteter, värdefulla i rådgivningsarbetet.
Behov av utbildning har ökat. Medlemmarna har alltid sett en styrka i att fysiskt träffas och diskutera medicinsk utveckling och bedömning av olika fallsituationer. Flera sådana möten har organiserats genom åren och den oberoende ställningen har blivit alltmer viktig i rådgivningsarbetet.
Under senare år har ett nära samarbete med Försäkringsmedicinska sällskapet, FMS, ägt rum och diskussioner förts om eventuell sammanslagning av föreningarna.
Ett viktigt arbete för föreningen har varit framtagande av ett nytt tabellverk avseende medicinsk invaliditet och invaliditet vid sjukdomar. Uppdrag gavs av PSK till ett sådant arbete år 1986. En arbetsgrupp tillsattes som i 5 år arbetade fram ett tabellverk där invaliditetsgraden ej kunde överstiga 100%. Efter ytterligare 5 års arbete med många remissinstanser kunde så ett nytt tabellverk presenteras 1996. Revision av detsamma fortgår kontinuerligt och lite större ändringar har gjorts åren 2004, 2013 och senast 2024.
Tabellverket över medicinsk invaliditet håll levande och anpassas alltid till medicinska framsteg och samhällets utveckling. Tabellverket i bokform är nu digitaliserat.
Avslutningsvis kan sägas att utöver dessa viktiga och allvarliga frågor så ordnar dessutom föreningen varje år två stora möten för samtliga medlemmar, där det bjuds på föredrag under trevliga former och där möjligheten till att utöka sitt medicinska nätverk ges.
Lars-Åke Broström
Mars 2024